Forum Zwyrole Strona Główna
Zaloguj Rejestracja Profil Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy
Kuchnia niekoniecznie indyjska

 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Zwyrole Strona Główna -> Rozmowy na tematy rÓżNe
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
wanc




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z jedenastego piętra

PostWysłany: Wto 20:51, 15 Maj 2007    Temat postu: Kuchnia niekoniecznie indyjska

do wymyslenia tego tematu natchnęły mnie moje dzisiejsze eksperymenty kulinarne, podzczas których odkryłem między innymi że: zioła prwownsalskie, oregano, bazylia i szczypiorek są w stanie (w przewadze liczebnej i przy asyście keczupu) pokonac kminek zawarty w chlebie. Smile

wypisujecie przepisy na potrawy możliwe do przyrządzenia przy szczątkowych zasobach lodówki, genialne rozwiązania kuchenne ratujące życie przed śmiercią głodową i wszystko inne co z gotowaniem jest związane


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: kwiatowa

PostWysłany: Wto 22:35, 15 Maj 2007    Temat postu:

smażysz na patelni: szynkę pokrojoną w kwadraciki i cebulę posiekaną. Gotujesz makaron. Wszystko wrzucasz do gara i dodajesz groszek z puszki i starty ser Smile niecha makaron w garu będzie ciepły żeby ser się stopił i groszek ocieplił. pyyyychota.

fuj nie znoszę kminku Sad bleee <-- tu przy okazji wskazówka dla moich kanapkowiczów Wink


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wanc




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z jedenastego piętra

PostWysłany: Śro 17:30, 16 Maj 2007    Temat postu:

niewiem czy to nie zbyt skomplikowane jak dla mnie, ale wypróbuje przepis jak bede miał czas Smile


całkiem zajebisty jest chleb maczany w jajku i smażony na patelni. głównie dlatego iż do wykonania tego specjału potrzebny jest jedynie suchy chleb i jajka Very Happy

a jak się smaży na masle czosnkowym to jest to juz coś absolutnie genialnego - polecam Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cinek
Administrator
Administrator



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 195
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 22:29, 16 Maj 2007    Temat postu:

wanc, masz na mysli francuskie tosty, zadne odkrycie i zadna rewelacja;p

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hybryd




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Las

PostWysłany: Śro 22:53, 16 Maj 2007    Temat postu:

Podajcie mi definicje masła czosnkowego
CZy to się kupuje czy to sie robi , jak?

Co do potrawy Asi to ma racje to faktycznie łatwo zrobić i zazwyczaj robi się z tego co zostało w lodówce
U mnie w rodzinie nazywamy to "zapiekanka"
Mój brat jest tego dania FANem i wpieprza to nałogowo <serio>
Mój brat POLECA Razz


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
wanc




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 95
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z jedenastego piętra

PostWysłany: Śro 23:03, 16 Maj 2007    Temat postu:

cinek - może i nie, ale są proste do zrobienia i zajebiście smaczne :p

masło czosnkowe z definicji jest to maslo o smaku czosnku. da się je kupić w sieci supermarketów "lewiatan" i zasadniczo nadaje się tylko do smażenia, bo pozatym jest dość obrzydliwe.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: kwiatowa

PostWysłany: Śro 23:17, 16 Maj 2007    Temat postu:

Kamil niestety ale to moje to nie jest zapiekanka :p bo to się robi w garnku, w którym wcześniej ugotowało się makaron. Poprostu dodaje się tylko i wyłącznie groszek,ser żółty starty, szyneczkę i cebule. Gdybym to wszystko włożyła do szkła żaroodpornego i piekarnika to była by zapiekanka. Chyba ..... :p ale takie zapiekanki są rzeczywiście dobre Smile kiedy nas zaprosisz na taką Kamilową zapiekankę ????

Wanc, słyszałeś ?? Kamil zaprasza na zapiekankę :p


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Cinek
Administrator
Administrator



Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 195
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Śro 23:17, 16 Maj 2007    Temat postu:

prawdziwa zapiekanka [po zywiecku (proste jak budowa cepa)]
- kielbase kroimy w plastry i podsmazamy na masle
- jak sie juz podsmazy, dodajemy na patelnie rozbeltane jajo
- jak sie jajo zetnie cale to kladziemy a spod plastry zoltego sera tak zeby wszystko ladnie zakryc
- przykrywamy pokrywka i czekamy az ser sie roztopi ;D


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
olg




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 282
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Skąd: jasień

PostWysłany: Czw 0:07, 17 Maj 2007    Temat postu:

przez te wasze tematy robię się okropnie głodna., a jest środek nocy i nie bede teraz szła do kuchni :/

masła czosnkowego to ja się boję, ale my zawsze używamy do zwykłych zapiekanek (takich z resztek chleba) masła i czosnku albo soli czosnkowej i to jest bardzo dobre Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcus
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: stamtąd

PostWysłany: Czw 6:15, 17 Maj 2007    Temat postu:

istnieje takie bardzo słodkie coś, co podają krisznowcy na woodstocku i jest smaczne:
Cytat:

Wykonanie:
1 kg kaszy manny,
1 i 1/2 kostki masła,
1 kg cukru,
2 i 1/2 l wody,
1/2 łyżeczki cynamonu,
2 łyżki wiórków kokosowych albo 1 banan,
garść rodzynek

W stalowym lub emaliowanym garnku prażyć na małym ogniu kaszę mannę (aby się nie przypaliła wstawić garnek na płytkę azbestowa lub stalową). Kasza powinna być prażona równomiernie do złotego koloru. Dodać rodzynki. Po chwili dodać cynamon, rozpuścić masło i powoli wlać przygotowany uprzednio syrop z cukru i wody (syrop powinien być ugotowany). Wiórki powinny być dodane w czasie prażenia kaszy, banany w czasie gotowania syropu. Po dodaniu syropu całość intensywnie mieszać aż hałava nie będzie się lepiła do brzegów garnka.


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nimlto Dzikusek :P




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 8:52, 17 Maj 2007    Temat postu:

Aj Kamilu gdzie Ty się uchowałeś Razz wydaje mi się ze jadłeś masło czosnkowe u mnie na działce a jak nie to krótki opis:
kostka masła (dobrze żeby było miekkie) + pół główki czosnkuwyciśniete w wyciskarce do czosnku, wszystko dokłądnie mieszasz smarujesz tym chleb i na grilla Smile


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Hybryd




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 3 razy
Skąd: Las

PostWysłany: Czw 9:27, 17 Maj 2007    Temat postu:

W lesie Razz
Ja nie mówie że tego nigdy nie jadłem
Poprostu chcaiłem to zrobić nawet nie dawno ale jakoś tak mi nie dokońca wyszło
Asia fakt Patryk to robi w szkle żaroodpornym
Jak chcecie to moge Was kiedyś zaprosić na takie coś - tylko musze poprosić brata żeby mi pokazał dokładnie jak to robi

Markus to Twoje danie wygląda ciekawie -> będzie trzeba kiedyś spróbować


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcus
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: stamtąd

PostWysłany: Czw 11:29, 17 Maj 2007    Temat postu:

Hybryd napisał:
Markus to Twoje danie wygląda ciekawie -> będzie trzeba kiedyś spróbować

jest bardzo słodkie i trochę zamula, ale jest idealne jako deser, serdecznie polecam poprzedzić to porcją kotletów sojowych


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Magda




Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 142
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: z centrum swiata

PostWysłany: Czw 12:05, 17 Maj 2007    Temat postu:

moja ulubiona szybka potrawa i nawet niekosztowna sa nalesniki, ale pewnei kazdy z Was potrfi je robic:)

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: kwiatowa

PostWysłany: Czw 15:02, 17 Maj 2007    Temat postu:

naleśniki ? pycha ale cieniutkie i twarde :p ale ja też lubie placki ale nie ziemniaczane fuuuuuujj. placki ziemniaczane lubię jedynie następnego dnia rano pokrojone w paseczki i smażone z jajecznicą pycha Smile
jak byłam jeszcze harcerką Wink to byłam na zlocie i tam robiliśmy placószki słodkie, ciasto troche podobne do naleśników, ale dodaje się miodu Smile są grubsze i mniejsze. mmmmm.............. :p
jak mnie szofer podrzucił do domu dziś Wink to zrobiłam sobie te tosty Wancowo-francuskie, ale chyba za dużo .... ale smaczne były :p

a wiecie co ? :p dajcie znać jak ktoś będzie miał Lexus'a takiego z długaśną maską to pożyczę go i pojadę tam gdzie będzie bardzo ciepło i zrobię na masce jajko sadzone Smile

Wanc kup sera żółtego kostkę, pokrój na plastry o grubości 1,5cm obtocz w jajku i bułce tartej, jajku i bułece tartej i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
Jeść z żurawiną lub borówką <-- !!!! Wanc wiem, że Wy w Krakowie borówką nazywacie nasze fioletowe jagody,ale mi chodzi o te czerwone borówki :p SMACZNEGO Smile !!!


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcus
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: stamtąd

PostWysłany: Czw 16:13, 17 Maj 2007    Temat postu:

jeśli chodzi o naleśniki, to najlepiej dodać tam trochę zaparzonej kawy (ale nie fusy)

a dla posiadaczy opiekaczy (takich zamykanych co to się w nich tosty robi) można wziąć jajko, rozmieszać je z cukrem i wlać do opiekacza. wychodzi całkiem dobre omletopodobne trójkątne coś


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nimlto Dzikusek :P




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 16:31, 17 Maj 2007    Temat postu:

Shocked Shocked Shocked wasze przepisy zaraz zakonczą się pawiem na klaiwturze Rolling Eyes Laughing

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: kwiatowa

PostWysłany: Czw 21:29, 17 Maj 2007    Temat postu:

Jasieńku a jakimi pysznościami Ty się żywisz ??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Nimlto Dzikusek :P




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 119
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Czw 21:37, 17 Maj 2007    Temat postu:

spoko wiekszośc przepisów jest spoko ale ten marcusowy był dośc drastyczny Razz to już najlepjej żabe obtoczyc w jajku i mace i wrzycic do tostera ^^

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Marcus
Administrator
Administrator



Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 56
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: stamtąd

PostWysłany: Pią 8:41, 18 Maj 2007    Temat postu:

ale to naprawdę jest smaczne..... nadaje sie do położenia na kanapkę

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Anka




Dołączył: 09 Maj 2007
Posty: 80
Przeczytał: 0 tematów


PostWysłany: Pią 9:23, 18 Maj 2007    Temat postu:

ja polecam gofry ale trzbea miec gofrownice a ja kiedys zostawilam przepis na gofry u Asi w domu i chyba juz go nie odzyskam bo w sumie pewnie gdzies zaginal w domu Smile ko zna jakis fajny przepis na gofry??

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Karolcia




Dołączył: 16 Kwi 2007
Posty: 201
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Skąd: kwiatowa

PostWysłany: Pią 11:37, 18 Maj 2007    Temat postu:

hmm.... zostawiłaś u mnie przepis ?? :p wiem, że go przywiozłaś, ale że zapomniałaś go zabrać do domu :p Anka, nie mam pojęcia gdzie on jest, może w kuchni przy książkach kucharskich, kiedyś Ci poszukam :p
właśnie mój kot wbił mi się pazurami w plecy bo wskoczył na krzesło i mnie ałłłłłłłłłł Sad


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Zwyrole Strona Główna -> Rozmowy na tematy rÓżNe Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 1

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach


fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2002 phpBB Group, Theme by GhostNr1